Yrjö- ja Varjo-Yrjö -palkinnot

Suomalainen jazz-yhteisö on elävämpi kuin, mitä ensi katsomalta luulisi. Artisteja, bändejä sekä tapahtumia on paljon, ja suomalaiset myös kuuntelevat jazzia melko tasaisen aktiivisesti. Tästä skenen hyvinvoinnista kielii muun muassa se, että alalla on ollut jo pitkään tarve antaa tunnustuksia niille, jotka ovat tehneet poikkeuksellisia tekoja suomalaisen jazzin hyväksi. Tunnustuksilla myös erotellaan jyvät akanoista, jolloin suomalainen jazz ei jää polkemaan paikallaan, vaan menee joka vuosi eteenpäin. Tässä artikkelissa esittelemme kaksi tunnetuinta palkintoa, jotka kotimaisella jazz-kentällä ovat jaossa: Yrjö-palkinto ja Varjo-Yrjö.

Yrjö-palkinto

Yrjö-palkinnon voidaan yleisesti katsoa olevan korkein ja arvostetuin tunnustus, joka Suomessa jaetaan jazzin piireissä. Palkintoa jakaa Suomen Jazzliitto kerran vuodessa järjestettävien Jazzpäivien yhteydessä ja sen voi saada suomalaisen jazzmuusikko. Palkintoa on jaettu vuodesta 1967 alkaen, paitsi vuonna 1971, ja sen ensimmäinen saaja oli Eero Koivistoinen. Palkinnon voi saada useampaan kertaan, mutta toistaiseksi ainoa muusikko, joka on saanut palkinnon kaksi kertaa on Edward Vesala: vuosina 1972 ja 1980.

Yrjö-palkinto on ennen kaikkea tunnustus jazzmuusikolle tämän tekemästä, usein palkattomasta, työstä suomalaisen jazzin hyväksi. Tästä syystä Yrjö-palkinnon saaja ei saa rahaa. Tunnustuksen lisäksi hän saa taideteoksen, jonka tekijä vaikuttaa sillä paikkakunnalla, jossa silloiset Jazzpäivät järjestetään. Vuonna 2019 palkinnon sai Riitta Paakki.

Varjo-Yrjö

Varjo-Yrjö, kuten jo nimikin kertoo, on Yrjö-palkinnon varjoversio. Palkintoa jakaa Yleisradion alaisuudessa toimiva Jazzradio, ja palkinnon saajaksi voidaan ehdottaa sellaista tahoa tai henkilöä, joka omalla toiminnallaan parantanut suomalaisen jazz-kulttuuria ja sen toimintaedellytyksiä. Palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2003 ja sen sai Jyväskylässä sijaitseva Jazz Bar. Myös Varjo-Yrjö jaetaan kerran vuodessa Jazzpäivien aikana.

Palkinnon tarkoitus ei ole kilpailla Yrjö-palkinnon kanssa, vaan ennemminkin nostaa esille muita kotimaisen jazzin mahdollistajia, sillä Yrjö-palkinto voidaan jakaa vain jazzmuusikolle. Yrjö-palkinnon tavoin ei Varjo-Yrjöönkään liity rahallista palkintoa, vaan se on myös nimenomaan tunnustus. Palkintoa on jaettu niin yksityisille henkilöille, jazzmusiikin parissa toimiville yhdistyksille kuin levy-yhtiöillekin. Vuoden 2019 Varjo-Yrjön sai porilainen Jyrki Laiho, joka on paikallisella tasolla jazzkonserttien ja Validi Karkia -klubien järjestäjänä.