UMO Helsinki Jazz Orchestra

UMO Helsinki Jazz Orchestra, eli tuttavallisemmin UMO, on ehkä Suomen vaikutusvaltaisimpia jazzyhtyeitä kautta aikojen. Yhtyeessä soittavat suomalaisen jazzin ammattilaiset ja orkesteri on kiertänyt sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassakin.

Toiminta alkoi vuonna 1975, kun Heikki Sarmanto ja Esko Linnavalli panivat alulle musiikkityöpajan nimeltä The Finnish Jazz Music Workshop. Sittemmin nimi muuttui Uuden Musiikin Orkesteriksi, josta nykyisen nimen osio UMO on peräisin. Yhtyeen kotipaikka ja omistaja on Helsinki. Kokopäiväiseksi big bandiksi UMO muuttui vuonna 1984. Kokeneimmat orkesterin jäsenet ovat olleet mukana yhtäjaksoisesti 1980-luvulta asti.

Jazzin big band -musiikkia parhaimmillaan

Tyyliltään UMO edustaa jazzin big bandia. Termillä tarkoitaan sellaista jazzyhtyettä, johon kuuluu jopa kymmeniä soittajia, joista samaa soitinta soittaa muutama jäsen. Big bandit nousivat alunperin suosioon Yhdysvalloissa 1930-luvulla, jolloin soittajien oli lyöttäydyttävä entistä isommiksi yhtyeiksi, jotta kaikilla olisi soitettavaa ja siten mahdollisuus ansaita soittamalla. UMO on ainoa suomalainen jazzin big band , jonka jäsenet saavat säännöllisesti palkkaa soittamisesta.

Musiikissaan UMO ei pidättäydy vain jazzissa, vaan soittaa myös muun muassa soulia, klassista musiikkia sekä joulukonsertteja. Albumeita orkesteri on julkaissut yli 50.

UMO on tietyllä tapaa asettanut standardit nykyaikaiselle kotimaiselle jazzille, ja sen avulla muut kuin jazzmuusikotkin ovat alkaneet tuottaa jazzahtavaa musiikkia, sillä se on erittäin suosittua rennon rytminsä vuoksi. Jazzahtava musiikki luo esimerkiksi https://slots-fi.fi:ssä klassisen nettikasinon lounge-tunnelman intensiivisen pelaamisen vastapainoksi.

Yhä tärkeämpi osa UMO:n orkesteritoimintaa ovat tilauskeikat, jossa UMO:n voi tilata soittamaan esimerkiksi festivaaleille tai omiin juhliinsa. Orkesterin kotimaisuusaste on verrattain suuri ja UMO palkittiinkin vuonna 2003 Avainlippu-tunnuksella.

Muu toiminta

UMO:lla on oma säätiö, jolla se pyrkii varmistamaan oman toimintansa jatkuvuuden ja kehittämisen. Säätiössä on mukana UMO:n lisäksi myös orkesterin omistaja eli Helsingin kaupunki.

Vuonna 2016 UMO käynnisti aivan uudenlaisen hankkeen nimeltä Musatehdas. Kyseessä on musiikkiin liittyvä työpaja, joka on suunnattu yläasteikäisille koululaisille. Ideana on, että nuoret pääsevät itse suunnittelemaan musiikkia, johon UMO tekee sitten ammattimaisen sovituksen. Hankkeessa on mukana aina kaksi yläastetta kerrallaan ja hanke kestää koko lukuvuoden.