Suomen Jazzliitto

Suomessa jazz elää ja voi hyvin. Kotimaiset kevyen musiikin ystävät löysivät jazzin jo 1920-luvulla ja siitä alkaen sillä on ollut verrattain vakaa kuulijakunta. Näin ollen kotimaisen jazzin tuottajilla ja promoottoreilla on jo pitkään ollut tarve toimia yhdessä, sillä vaikka jazz ei ole Suomessa millään tavalla katoava taiteenlaji, ovat kotimaan markkinat suhteellisen pienet. Paikalliset toimijat ja yhdistykset alkoivat pian kaivata valtakunnallista toimijaa Suomeen.

Suomen Jazzliitto ry on perustettu vuonna 1966 ja sen missio on toimia suomalaisten jazzin parissa toimivien yhdistysten kattojärjestönä. Jäseneksi voivat liittyä niin jazzin parissa toimivat yhdistykset kuin yrityksetkin, esimerkiksi Salossa sijaitseva Jazzkahvila Mazzuuni. Yhteensä liittoon kuuluu 46 jäsenyhteisöä. Liiton toimintaa rahoittaa pääsääntöisesti Opetus- ja kulttuuriministeriö.

Liiton toiminta

Koska Jazzliitto on kansallinen kattojärjestö, sen toiminta on melko suurpiirteistä, ja kattaa yleensä koko Suomen. Liiton merkittävää toimintaa on tapahtumien tuottaminen. Se koordinoi tapahtumien ja esiintymisten lisäksi myös jazz-alan asiantuntijuutta järjestäen työpajoja ja seminaareja aiheen tiimoilta.

Jazz Finland on liiton ylläpitämä sivusto, jonne on haluttu tuoda koko kotimaisen jazzin tarjonta mahdollisimman kattavasti yksille kotisivuille. Sivustolta voi etsiä mieleisiään tapahtumia, esiintyjiä tai ilmoittaa sellaisia. Se myös toimii tärkeänä linkkinä suomalaisen jazzin tekijöiden keskuudessa.

Liiton ehkä tärkein ulospäin näkyvä toiminnan muoto on sen vuosittain jakama Yrjö-palkinto, jonka voi saada joku kotimaisen jazzin ansioitunut muusikko. Vuonna 2013 palkinnon sai Kari Mikkonen niin ansioidensa kuin persoonansakin vuoksi. Yrjö-palkinto jaetaan kerran vuodessa, yleensä syksyisin, pidettävien Jazzpäivien yhteydessä.

Liitto jakaa myös toista, hieman tuntemattomampaa, Andania-palkintoa säännöllisen epäsäännöllisesti. Sen voi saada henkilö tai yhtye ansiokkaasta työstä kotimaisen jazzin hyväksi. Palkinnon nimi tulee Andania-nimisestä laivasta, joka väitetysti toi jazzin Suomeen 1920-luvun puolessa välissä. Tämän lisäksi Jazzliitto on pyrkinyt järjestämään joka vuosi jazzkiertueen kotimaisten esiintyjien voimin. Esimerkiksi vuonna 2006 Yrjö-palkituista artisteista koottiin Iso-Yrjö -niminen yhtye palkinnon 40-vuotisjuhlakiertueella.

Suomen lisäksi Jazzliitto on aktiivinen myös kansainvälisesti. Se on muun muassa Europe Jazz Networkin jäsenjärjestö. Europe Jazz Network on puolestaan on Euroopan laajuinen voittoa tavoittelematon verkosto jazzin alalla toimiville henkilöille, yhteisöille ja promoottoreille.