Pori Jazz

Pori Jazz ei ole voinut mennä nimenä ohi keneltäkään suomalaiselta: se on yksi Suomen puhutuimmista kesätapahtumista, ja varsinkin Porin kaupungille se on melkoisen iso mahdollisuus vetää puoleensa turistieuroja joka kesä. Erilaisten tutkimuksien mukaan Pori Jazz on suomalaisten keskuudessa yksi kiinnostavimmista keästapahtumista ja myös tunnetuin.

Suomalaisen jazzin piirissä Pori Jazz on ehdottomasti yksi vuoden tärkeimmistä tapahtumista, sillä se tuo jazzin kuuntelijat yhteen ja houkuttelee paikalle myös uusia kuuntelijoita. Festivaali on myös keskeinen mahdollisuus nouseville jazz-tähdille – ainutlaatuinen tilaisuus tehdä läpimurto.

Taustat ja historiaa

Pori Jazz on järjestetty vuodesta 1966 alkaen joka vuosi ja festivaali ajoittuu heinäkuun puoleenväliin. Ensimmäinen Pori Jazz kesti kaksi päivää ja kävijöitä oli 1 500. Sittemmin tapahtuma on kasvanut ja kävijäennätys tehtiin vuonna 2019, kun pääkonsertissa oli paikalla 69 000 kävijää. Perinteinen pääpaikka festivaaleilla on vuosien ajan ollut Porin Kirjurinluoto.

Festivaalien taustavaikuttajana on porilainen Pori Jazz 66 ry, joka muun muassa nimittää festivaalin vastuuhenkilöt. Yhdistys on voittoa tavoittelematon ja yleishyödyllinen.

Pori Jazz viime vuosina

Vaikka Pori Jazz on nimensä mukaisesti jazz-festivaali, on sen lavoilla kuultu myös muunlaista musiikkia, kuten hip hopia, bluesia ja rockia, ja varsinkin 2000-luvulla tapahtuman musiikkitarjonta on monipuolistunut.

Pori Jazz on myös kasvanut kansainväliseksi festivaaliksi, jossa voi kuulla jazzmusiikkia ympäri maailmaa. Esimerkiksi yhdysvaltalainen, jo edesmennyt, Ted Curson oli festivaalien vakioesiintyjä yli neljän vuosikymmenen ajan. Muita kansainvälisiä Kirjurinluodossa soittaneita jazz-tähtiä ovat muun muassa Chuck Berry, Niels-Henning Ørsted Pedersen ja jopa Tom Jones. Aikojen saatossa Pori Jazz on kasvanut yhdeksi Euroopan suurimmista jazzmusiikin tapahtumista.

Vuonna 2018 Pori Jazz joutui kohun keskelle, kun Pori Jazz 66 ry valitsi festivaalin toimitusjohtajaksi Ari Ruotsalan. Ruotsala oli aiemmin antanut loukkaavaksi katsottuja lausuntoja seksuaalivähemmistöistä, minkä Pori Jazz katsoi menevän ristiin omien arvojensa kanssa.

Vuoden 2020 osalta tapahtuma peruttiin koronaepidemian vuoksi, mutta tapahtumajärjestäjä lupailee, että peruuntuneen festivaalin liput käyvät ensi vuonnakin. Pettymys on kuitenkin suuri, sillä tapahtumaan olivat tulossa ensimmäistä kertaa soittamaan ainakin Gwen Stefani, Dido ja John Legend.