Hei ja sydämellisesti tervetuloa suomalaista jazzia käsittelevän blogimme pariin! Olit sitten satunnainen kuuntelija tai vannoutunut jazzin ystävä, olet tullut oikeaan paikkaan. Jazz on musiikkityylinä melko poikkeuksellinen, ja tuntuu, että jokaisella on siitä mielipide suuntaan tai toiseen.

Olemme tätä blogia kirjoittaessamme halunneet tuoda esiin sen, kuinka laaja kotimaisen jazzin kenttä oikeastaan on. Suurimmalle osalle se on musiikin tyylilaji muiden joukossa, mutta jazz on löytänyt tiensä yllättävän monen suomalaisen sydämeen melkeinpä vahingossa; onhan siinä jotain todella maagista. Emme myöskään ole halunneet karkottaa aloittelevia jazz-faneja tai satunnaisia kuuntelijoita, joten olemme pitäytyneet melko yleistajuisissa teksteissä.

Mitä blogimme käsittelee?

Blogissamme keskustellaan luonnollisesti Pori Jazzista, joka on melkeinpä kaikkien suomalaisten tuntema kesätapahtuma. Se vetää puoleensa kymmeniä tuhansia jazzin kuuntelijoita ja on kasvanut pienestä paikallisesta tapahtumasta yhdeksi Euroopan merkittävimmistä jazzmusiikin festivaaleista. Sen yhteyteen on myös tuotu Pori Jazz Kids Festival, joka on lapsille suunnattu tärkeä tapahtuma suomalaista musiikin varhaiskasvatusta ajatellen.

Suomalaisen jazzin tekijöiden kirjo on laaja ja olemmekin blogissamme tuoneet esille muutamia keskeisiä: Edward Vesala on ehkä merkittävin suomalainen jazzmuusikko kautta aikain. Anna-Mari Kähärä on omistanut käytännössä koko elämänsä musiikille. UMO Helsinki Jazz Orchestra on ainoa suomalainen jazzin big band, joka koostuu täysipäiväisistä ammattilaisista.

Kotimaisen jazzin kentällä keskeinen vaikuttaja on myös Suomen Jazzliitto, joka koordinoi erilaisia valtakunnallisia tapahtumia ja ennen kaikkia palkitsee ansioituneita kotimaisia jazzmuusikoita Yrjö-palkinnolla. Tästä ja Varjo-Yrjöstä kerromme myös lisää blogissamme.

Mutta miksi jazz sitten miellyttää suomalaisia? Olemme pohtineet myös tätä blogissamme ja tulleet siihen lopputulokseen, että jazz yksinkertaisesti sopii suomalaiseen mielenmaisemaan. Sen lempeä ja suorastaan keinuttava rytmi ei ole räiskyvää vaan pikemminkin rentouttavaa; suorastaan terapeuttista.