Jazz ja muskaritoiminta

Varhaisiän musiikkikasvatus, eli tuttavallisemmin muskari on monelle mukava lapsuusmuisto joka on antanut kipinää elinikäiselle musiikkiharrastukselle. Myös monen ammattilaisen, niin soittajan kuin laulajankin, ensimmäinen kosketus musiikkiin on ollut muskarissa. Ja vaikka monella ei mitään kovin yksityiskohtaisia muistoja muskarista olekaan, muistellaan niitä aikoja kuitenkin usein positiivisina ja opettavaisina.

Muskareita on monen kokoisia ja näköisiä, mutta niissä kaikissa on aina musiikkipedagogi, joka pyrkii opettamaan musiikkia nimenomaan alle kouluikäisille lapsille lähinnä leikin kautta. Muskari saattaa olla esimerkiksi kunnan tarjoamaa iltapäivätoimintaa tai itsenäisen yrittäjän totteuttamaa yritystoimintaa. Myös seurakunnat ovat perinteisesti olleet Suomessa aktiivisia muskarin järjestäjiä.

Miksi juuri jazz?

Kuten jo sanottu, muskareita on moneen lähtöön. Mutta miksi vanhempien kannattaisi valita juuri jazziin painottuva muskari? Jazz on musiikkilaji, jonka värikäs historia kuuluu kappaleissa.

Jazzin perusidea on kokeilunhalu. Siinä missä muissa musiikkityyleissä väärän nuotin soittaminen esimerkiksi pianolla on virhe, jota ei edes välttämättä huomaa ellei ole harjaantunut musiikinopettaja, jazzissa virhelyöntejä pidetään melkeinpä mahdollisuutena. Jazz myös painottaa puhallinsoittimia, joista yleensä kuulee varsin selkeästi, kun jokin nuotti ei soikaan niin sanotusti omassa paikassaan.

Mutta juuri tämä filosofia on hyväksi lapsille, ja kaikille niille, jotka ottavat ensikosketustaan musiikkiin. Virheitä sattuu musisoidessa ja joskus ne kuuluvat myös yleisön korviin. Niistä ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa stressiä: jazz on hyvin persoonallinen musiikkityyli ja siitä saa helposti juuri sen näköistä kuin itse haluaa. Ja kun tarkoitus on kehittää lasta musikaalisesti ja luovalla tavalla, tarjoaa nimenomaan jazz siihen mahtavat puitteet.

Pori Jazz Kids Festival

Pori Jazz on yksi Suomen tunnetuimmista musiikkitapahtumista. Voisi kuvitella puoleensa lähinnä vain vannoutuneita jazzin kuuntelijoita, mutta näin ei suinkaan ole. Jazz-vaikutteita on monenlaisessa musiikissa, ja niin myös Pori Jazzin esiintyjäkattaus on erittäin laaja.

Paikalla on myös täysin lapsille suunnattu oma festivaali. Pori Jazz Kids Festival on Pori Jazzin yhteydessä järjestettävä tilaisuus lapsille. Ideana on, että lapset pääsevät kokeilemaan jazzia musiikkityöpajoissa ja jopa esiintymään maailmankuulujen jazzmuusikoiden kanssa. Lisäksi Pori Jazz Kids Festivalissa pidetään ilmaisia lapsille suunnattuja konsertteja.